GERMAN POLISH UKRAINIAN

SOCIETIES FOR COOPERATION

Промова Василя Андрєєва на конгресі профспілки будівельників IG BAU у Німеччині

Шановні товариші,

У мене вчора почали виступати сльози на очах, коли я слухав ваші привітання під час презентації.

Але це я повинен аплодувати вам за вашу добру підтримку і прихисток сотень тисяч жінок і дітей, які з самого початку тікали від війни. Моя сім’я була серед тих, хто тікав з України, боячись обстрілів, холоду та голоду після руйнувань міст.

Від жахливого насильства. Адже немає різниці, кого вбиває, ґвалтує чи катує російський солдат – військовополоненого, стару жінку, інваліда з кольорами українського прапора на пов’язці  чи дитину 4-х років. Таким, яким був мій син 24 лютого.

Ми дякуємо німецькому суспільству та народу за економічну підтримку під час всього цього безладу в нашій країні, де війна коштує 200+ мільйонів євро на день, а доходи бюджету скоротилися втричі, і 6 мільйонів (20% населення) залишили країну.

Ми дякуємо німецькій державі за постійну допомогу українській державі у протистоянні цій агресії.

Ми дякуємо IG BAU та всім членам за щедрі пожертви до благодійного фонду BWI (ви бачите QR-код рахунку), який допоміг забезпечити кілька членів ПРОФБУД в Україні продуктами харчування, житлом, паливом, одягом, питною водою, медикаментами та більш ніж 150 іншими позиціями, привезеними з ЄС або закупленими в Україні за ваші пожертви.

Ми також знаємо, що Ви брали участь у створенні благодійного фонду DGB для України, який сприяв гуманітарним зусиллям нашої Конфедерації в Україні. Дякуємо вам!

Ми очікуємо і вітаємо нові пожертвування, будь ласка, використовуйте це посилання (QR-код) і передайте його всім, хто хоче допомогти українським будівельникам, які залишилися в країнію

Ми допомагали нашим членам з переїздом та адаптацією на нових більш безпечних територіях. А зараз ми шукаємо шляхи відбудови будинків для робітників, відбудови профспілкових офісів, відбудови України!

Ми потребуємо додаткової уваги до програми Rebuild Ukraine, яка обговорюється на багатосторонньому рівні: від ООН та ЄС разом з міжнародною спільнотою на глобальному рівні – до національних програм українського уряду.

Чого не бачать ці програми, так це людей, які будуть відбудовувати країну. 28 мільйонів чоловіків і жінок залишилися в країні станом на серпень. Це на 24 мільйони осіб, майже вдвічі менше, ніж 30 років тому. Частина будівельників не повернеться з поля бою. Натомість ми маємо мільйони працівників, чиї підприємства та робочі місця зникли на Сході та Півдні України.

ПРОФБУД розпочинає ініціативу з перепідготовки навичок переселенців, щоб вони могли кваліфіковано працювати на відбудові України, а профспілка зміцнювала власне членство. З 20 жовтня розпочне роботу перша група за сприяння профспілкового навчального центру. Ми потребуватимемо вашого досвіду та допомоги, щоб запустити цю програму у набагато більшому масштабі, – великі досягнення Німеччини у сфері професійного навчання за участю роботодавців вселяють у нас оптимізм у цьому питанні!

Ми маємо багаторічну двосторонню співпрацю в питанні трудової міграції, і я хочу відзначити товаришів Томаса Хентшеля та Катерину Данилову – з IG BAU (EVW), з польської Організації трудових мігрантів – Агату Журав. Вони запросили нас говорити про німецьку модель та робітничу демократію, що є дуже важливим у той час, коли трудова реформа в Україні несе деформації та загрози на ринку праці.

Закінчуючи словами подяки – я також хотів би сказати: „Нехай солідарність між працівниками живе вічно!“

подкаст